Podstawy przedsiębiorczości
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 10-2F-PPI1 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy przedsiębiorczości |
Jednostka: | Katedra Profilaktyki Społecznej i Pracy Socjalnej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Skrócony opis: |
SKRÓCONY OPIS Sposób pomiaru efektów kształcenia: WIEDZA - ocena wypowiedzi ustnych w formie dyskursu prowadzonego podczas zajęć, - ocena prac zaliczeniowych o charakterze erudycyjno-problemowym UMIEJĘTNOŚCI - ocena wypowiedzi ustnych w formie dyskursu prowadzonego podczas zajęć, - ocena prac zaliczeniowych o charakterze erudycyjno-problemowym KOMPETENCJE SPOŁECZNE - ocena poziomu i jakości uczestnictwa w dyskursie prowadzonym podczas zajęć |
Efekty uczenia się: |
Wiedza PC1_KK_W19 Zna strukturę i podstawowe zasady funkcjonowania gospodarki rynkowej PC1_KK_W19 Zna podstawowe reguły podejmowania decyzji w sferze finansów PC1_KK_W19 Zna podstawowe pojęcia ekonomiczne PC1_KK_W19 Opisuje podstawowe zależności gospodarcze Umiejętności PC1_KK_U09 Potrafi rozpoznać czynniki sukcesu w prowadzeniu działalności gospodarcze Kompetencje społeczne PC1_KK_K01 Ma świadomość korzyści i kosztów podejmowanych decyzji ekonomicznych dla społeczeństwa i jednostki. PC1_KK_K01 Ma świadomość wymagań prawnych i etycznych związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jan Sikora | |
Prowadzący grup: | Jan Sikora | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | |
Skrócony opis: |
SKRÓCONY OPIS Sposób pomiaru efektów kształcenia: WIEDZA - ocena wypowiedzi ustnych w formie dyskursu prowadzonego podczas zajęć, - ocena prac zaliczeniowych o charakterze erudycyjno-problemowym - egzamin UMIEJĘTNOŚCI - ocena wypowiedzi ustnych w formie dyskursu prowadzonego podczas zajęć, - ocena prac zaliczeniowych o charakterze erudycyjno-problemowym - egzamin KOMPETENCJE SPOŁECZNE - ocena poziomu i jakości uczestnictwa w dyskursie prowadzonym podczas zajęć |
|
Pełny opis: |
1. Pojęcie przedsiębiorczości. Przedsiębiorczość jako kluczowa kompetencja. 2. Sylwetka człowieka przedsiębiorczego. 3. Kształtowanie kompetencji w zakresie przedsiębiorczości. 4. Charakterystyka gospodarki rynkowej. 5. Organizacyjno-prawne formy prowadzenia działalności gospodarczej. 6. Analiza ekonomiczna działalności przedsiębiorstwa. 7. Przedsiębiorstwo w systemie fiskalnym państwa. 8. Współczesny rynek pracy. 9. Aktywność na rynku pracy. 10. Transformacja biznesu w dobie globalizacji. Przedsiębiorczość w sieci. |
|
Literatura: |
K. Albrecht: Inteligencja praktyczna. Helion. Gliwice 2010 J. Cieslik: Przedsiębiorczość dla ambitnych J. Filar, J. Skrzypek: Biznesplan. Poltext. Warszawa 1999 Ustawa Kodeks spółek handlowych |
|
Uwagi: |
FORMA AKTYWNOŚCI STUDENTA (ŚREDNIA LICZBA GODZIN NA ZREALIZOWANIE AKTYWNOŚCI) Godziny kontaktowe np. wykład, ćwiczenia: 30h Przygotowanie się do zajęć, lektur: 10h Przygotowanie się do pracy zaliczeniowej i egzaminu: 15h Przygotowanie referatu, eseju, prezentacji: 5h METODY KSZTAŁCENIA - wykład, - dyskusja, - metody aktywizujące FORMA AKTYWNOŚCI STUDENTA (ŚREDNIA LICZBA GODZIN NA ZREALIZOWANIE AKTYWNOŚCI) Godziny kontaktowe: 30h Przygotowanie się do zajęć, lektur: 15h Przygotowanie się do pracy zaliczeniowej i egzaminu: 10h Przygotowanie referatu, eseju, prezentacji: 5h Sumaryczna liczba punktów ECTS 2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy dla niestacjonarnych 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 12 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Marek Pawłowski, Tomasz Telep | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie.