Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Dieta sensoryczna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: SP-DSE2
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Dieta sensoryczna
Jednostka: Instytut Pedagogiki Specjalnej
Grupy: Obowiązkowe dla stud. podyplomowych: diagnoza i terapia z zaburzeniami integracji sensorycznej
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Efekty uczenia się:

WIEDZA:

- Zna cele i zadania diety sensorycznej

- Ma uporządkowaną wiedzę na temat oddziaływań stosowanych w ramach diety sensorycznej

- Rozumie na czym polega właściwe zastosowanie diety sensorycznej w praktyce klinicznej.

UMIEJĘTNOŚCI:

- Potrafi zaprojektować dietę sensoryczną dla osób z różnymi trudnościami w zakresie przetwarzania bodźców zmysłowych

- Przedstawia rodzicom i nauczycielom w komunikatywny sposób zasadność zaprojektowanej diety sensorycznej

- Nawiązuje współpracę ze środowiskiem dziecka; potrafi współdziałać z innymi specjalistami w celu realizacji zaleceń zawartych w diecie sensorycznej.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni dla niestacjonarnych 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-22 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Diana Aksamit
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Skrócony opis:

Kolokwium pisemne

Pełny opis:

1. Cele i zadania diety sensorycznej;

2. Analiza problemów dziecka związanych z procesami przetwarzania sensorycznego;

3. Oddziaływania stosowane w ramach diety sensorycznej;

4. Zastosowanie diety sensorycznej w praktyce klinicznej.

Literatura:

NAJCZĘŚCIEJ ZGŁASZANE PROBLEMY DZIECI - JAK MOGĄ ŁĄCZYĆ SIĘ Z DYSFUNKCJAMI W ZAKRESIE INTEGRACJI SENSORYCZNEJ, opr. M. Dębińska

„WSKAZÓWKI DO WYŁANIANIA TYPÓW DYSFUNKCJI INTEGRACJI SENSORYCZNEJ - INTERPRETACJA WYNIKÓW OBSERWACJI KLINICZNYCH”, opr. M. Dębińska

RAMOWY PROGRAM USPRAWNIANIA ZABURZEŃ INTEGRACJI SENSORYCZNEJ, opr. E. Grzybowska

Uwagi:

Metody pracy: wykład, pogadanka, zajęcia praktyczne

Liczba punktów ECTS: 2

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie.
Ul. Szczęśliwicka 40,
02-353 Warszawa
tel: +48 22 589 36 00 https://www.aps.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)