Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy przedsiębiorczości

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 20-3F-PPI
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy przedsiębiorczości
Jednostka: Katedra Profilaktyki Społecznej i Pracy Socjalnej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Analiza podstawowych kategorii gospodarki rynkowej, w tym funkcjonowania podmiotów instytucjonalnych. Kształtowanie umiejętności dokonywania racjonalnych wyborów w warunkach ryzyka ekonomicznego. Analiza dotycząca planowania i podejmowania działalności gospodarczej. Zapoznanie się z zasadami funkcjonowania rynku pracy, rynku kapitałowego i innych rynków.

Pełny opis:

1. GOSPODARSTWO DOMOWE

1.1. Rodzaje gospodarstw domowych i podstawowe źródła ich dochodów

1.2. Struktura wydatków gospodarstw domowych w Polsce i w innych krajach UE

1.3 Racjonalne zarządzanie budżetem gospodarstwa domowego

1.4. Wpływ poziomu i rodzaju wykształcenia na podejmowane decyzje konsumpcyjne

1.5. Miejsce gospodarstwa domowego w strukturze gospodarki narodowej. Podmioty instytucjonalne

2. RODZAJE PRZEDSIĘBIORSTW I INSTYTUCJI WYSTĘPUJĄCYCH W POLSCE

2.1. Struktura przedsiębiorstw i instytucji funkcjonujących w Polsce

2.2. Spółki osobowe i kapitałowe występujące w polskim systemie gospodarczym

2.3. Zasady funkcjonowania przedsiębiorstw państwowych, komunalnych i spółdzielczych

2.4. Rola małych jednoosobowych firm w gospodarce. Kwintesencja indywidualnej przedsiębiorczości

2.5. Przedsiębiorczość wirtualna

2.6. Fundacje i stowarzyszenia pozarządowe

3. WSPÓŁCZESNY PIENIĄDZ. SYSTEM BANKOWY

3.1 Istota i formy pieniądza.

3.2. Podstawowe funkcje pieniądza

3.3 Wartość i siła nabywcza pieniądza

3.4 System bankowy w Polsce i w Europie. Kreacja pieniądza

3.5. Działalność banków komercyjnych. Pułapka zadłużenia.

4. ZASADY FUNKCJONOWANIA RYNKU TOWARÓW I USŁUG

4.1. Istota mechanizmu rynkowego

4.2. Związki między popytem, podażą i ceną

4.3. Równowaga popytu i podaży

4.4. Równowaga rynkowa w praktyce. Rola współczesnego państwa

5. PROBLEMY RYNKU PRACY W POLSCE

5.1. Struktura ludności zawodowo czynnej w Polsce

5.2. Poziom bezrobocia w Polsce i w krajach uprzemysłowionych

5.3. Przyczyny i sposoby zwalczania bezrobocia w Polsce

5.5. Praktyczne wskazówki przy poszukiwaniu atrakcyjnej pracy

6. PLANOWANIE I PODEJMOWANIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ

6.1 Prawne warunki prowadzenia działalności gospodarczej

6.2 Kształtowanie umiejętności określania ryzyka gospodarczego

6.3 Umiejętności zawodowe i społeczne konieczne do prowadzenia konkretnej firmy

6.4 Rachunek opłacalności przedsięwzięcia gospodarczego

6.5 Tworzenie biznesplanu małej firmy;

6.6 Poznanie struktury i zasad funkcjonowania obsługi finansowej, w tym księgowości. Programy komputerowe – próba symulacji

6.7 Kształtowanie umiejętności sporządzania dokumentacji przy ubieganiu się o dofinansowanie danego przedsięwzięcia ze środków publicznych.

7. ALTERNATYWNE FORMY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI

7.1. Przyczyny, mechanizmy i sposoby oszczędzania

7.2. Funkcjonowanie rynku papierów wartościowych

7.3. Rodzaje papierów wartościowych.

7.4. Metody ustalania kursów obligacji i obligacji- giełdy papierów wartościowych

7.5. Filary, konta emerytalne i inne sposoby alokacji środków

Literatura:

Podstawowa:

K. Mazur (i inni), ORGANIZACJA I ZARZĄDZANIE, wyd. WSEIZ, Warszawa 2012

M. Nasiłowski, PODSTAWY PRZĘDSIĘBIORCZOŚCI, wyd. Key Text, Warszawa 2002.

T. Sowell, EKONOMIA DLA KAŻDEGO, CZYLI CO KAŻDY SZANUJĄCY SIĘ OBYWATEL, WYBORCA I PODATNIK WIEDZIEĆ POWINIEN, FijoR Publishing, Chicago, Warszawa 2007.

Dodatkowa:

W. Ecken, Podstawy polityki gospodarczej, Poznańska Biblioteka Niemiecka, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań 2005.

Przesłanie Druckera, Zarządzanie oparte na wiedzy. MT. Biznes, Warszawa 2009

J. T. Skrzypek, Biznesplan. Model najlepszych praktyk. Wyd. Poltext, Warszawa 2009

R. Szczepanik, Komandosi w białych kołnierzykach. Metody stosowane przez najlepszych menedżerów. Helion, Gliwice 2009

Efekty uczenia się:

Wiedza

Posiada wiedzę o różnych rodzajach systemów gospodarczych.

Zna strukturę i podstawowe zasady funkcjonowania gospodarki

rynkowej.

Zna podstawowe reguły podejmowania decyzji w sferze

finansów.

Umiejętności

Posługuje się podstawowymi pojęciami ekonomicznymi.

Formułuje podstawowe zależności gospodarcze.

Rozpoznaje czynniki sukcesu w prowadzeniu działalności

gospodarczej.

Potrafi wykorzystać wiedzę na temat działalności różnego typu

instytucji w celu poznania zasad ich funkcjonowania.

Potrafi sformułować cele działalności podmiotów

instytucjonalnych.

Kompetencje społeczne

Jest przygotowany do aktywnych zachowań na rynku pracy.

Ma świadomość korzyści i kosztów podejmowanych decyzji

ekonomicznych.

Ma świadomość wymagań związanych z prowadzeniem

działalności gospodarczej.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie bez oceny. Na podstawie wyników testu jednokrotnego wyboru (na 14 pytań testowych należy uzyskać co najmniej połowę maksymalnej liczby punktów). Możliwe są również inne formy zaliczenia (kolokwium ustne lub przygotowanie prezentacji na zajęcia).

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Tomasz Telep
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Skrócony opis:

1. Sprawdzian pisemny z zagadnień objętych programem kształcenia.

2. Ocena opracowania pisemnego zleconego tematu, np.: Przygotowanie biznesplanu dla wybranej działalności gospodarczej.

Pełny opis:

1. Interpretacja podstawowych pojęć

- wprowadzenie do przedmiotu: cele, efekty kształcenia i sposoby ich sprawdzenia,

- definicje i znaczenie pojęć: ekonomia, gospodarowanie, przedsiębiorczość, przedsiębiorstwo, innowacyjność, konkurencyjność.

2. Biznesplan.

- pojęcie i znaczenie biznesplanu dla działalności gospodarczej,

- elementy składowe,

- konstrukcja biznesplanu.

3. Podstawowe akty prawne i rodzaje spółek

- podstawowe akty prawne,

- rejestracja działalności gospodarczej,

- rodzaje spółek i ich charakterystyka.

4. Funkcjonowanie gospodarki rynkowej

- modele systemów gospodarczych,

- charakterystyka gospodarki rynkowej,

- schemat funkcjonowania gospodarki rynkowej (rynki, podmioty gospodarcze, przepływ dóbr, przepływ pieniądza, zasada niewidzialnej ręki, podstawowe pojęcia ekonomii, podstawowe pytania (problemy) ekonomiczne, siły rynkowe – popyt, podaż (funkcje popytu i podaży, prawo popytu i podaży, czynniki kształtujące popyt i podaż), równowaga rynkowa.

5. Rynek pracy

- praca, zatrudnienie, polityka rynku pracy,

- podaż pracy i popyt na pracę,

- klasyczny i keynesowski model rynku pracy.

6. Struktura organizacji

- pojęcie i rodzaje struktur organizacyjnych,

- charakterystyka podstawowych rodzajów struktur organizacyjnych

7. Sukces rynkowy przedsiębiorstwa.

- konkurencyjność podstawą sukcesu przedsiębiorstwa,

- charakterystyka elementów konkurencyjności.

8. Wykształcenie i kompetencje pracowników w budowaniu potencjału innowacyjności i konkurencyjności przedsiębiorstwa.

- definicje podstawowych pojęć,

- model kompetencji pracowniczych,

- praktyki menedżerskie.

Literatura:

Literatura obowiązkowa:

1. J. Klimek, S. Klimek, Przedsiębiorczość bez tajemnic, Wydawnictwo Adam Marszałek, Toruń 2016.

2. A. Francik, A. Pocztowski, Wybrane problemy zatrudnienia i rynku pracy, Akademia Ekonomiczna Kraków, Kraków 1993.

3. J.T. Skrzypek, Biznesplan. Model najlepszych praktyk, POLTEXT, Warszawa 2009.

Liteartura uzupełniająca:

1.R. Gmińska (red.), Rynki finansowe, inwestycje, polityka gospodarcza. Nowe wyzwania i możliwości, Prace naukowe Wyuższej Szkoły Bankowej w Gdańsku, tom. 47/2016, Gdańsk - Warszawa 2016.

2. W. Glabiszewski, Kształtowanie konkurencyjności przedsiębiorstwa, „Ekonomia Organizacja Przedsiębiorstw, nr 4/2004, WSiP, Warszawa 2004. .

3. M. J. Stankiewicz, Istota i sposoby oceny konkurencyjności przedsiębiorstw, „Gospodarka narodowa” nr 7 – 8/200, SGH,Warszawa 2000.

4. Filipowicz, Zarządzanie kompetencjami zawodowymi, PWE, Warszawa 2004.

5. B. Nelson, P. Economy, Zarządzanie dla bystrzaków, Helion, Gliwice 2008.

6. B. PLawgo, J. Kornecki, Wykształcenie pracowników, a pozycja konkurencyjna przedsiębiorstw, PARP, Warszawa 2010.

7. P. Kordel, J. Kornecki, A. Kowalczyk, K. Krawczyk, K. Pylak, J. Wiktorowicz, Inteligentne organizacje – zarządzanie wiedzą i kompetencjami pracowników, PARP, Warszawa 2010.

Uwagi:

Metody prowadzenia zajęć:

wykład - prezentacja multimedialna prowadzącego zajęcia.

Nakład pracy studenta:

godziny kontaktowe - 15.;

opracowanie biznesplanu dla wybranej działalności gospodarczej-8 godzin;

przygotowanie do zaliczenia - 7 godzin.

Razem: 30 godzin - 1 punkt ECTS,

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-7 (2024-02-19)